UPOZORNĚNÍ PRO RODIČE

Vážení rodiče,

upozorňujeme, že se ve školce vyskytly neštovice. Vzhledem k tomu, že jde o infekční onemocnění, žádáme rodiče, aby děti, které přijdou po nemoci do MŠ byly zdravé, bez známek nemoci (např: stroupky…).

Děkujeme za pochopení ředitel MŠS, Žatec

Zde je několik informací pro rodiče:

Inkubační doba planých neštovic je poměrně dost individuální, avšak nejčastěji se uvádí, že od doby nakažení se po první výskyt takzvaných nespecifických příznaků nemoci většinou uplyne 14 až 22 dní. Od prvních příznaků trvá akutní fáze onemocnění přibližně jeden týden až 9 dní, avšak poslední známky po puchýřcích se plně vyhojí až za takových 20 dní po prvním výsevu. Jedinec postižený neštovicemi je infekční pro své okolí již objevením se teplot a po celou dobu výsevu až do vyloupání krustiček.

Jak dlouho tedy trvají neštovice? Protože v průběhu inkubační fáze není nakažené dítě či dospělý ani infekční ani nemá žádné příznaky, počítá se délka nemoci od výskytu prvních příznaků, jež se často dají zaměnit za chřipku či nachlazení (ovšem po prvním výsevu pupínků už je druh onemocnění více než jasný). Počítejte proto s tím, že se vaše dítě bude léčit tak tři týdny.

Přenos neštovic

Jelikož jsou plané neštovice vysoce infekčním virovým onemocněním, přenášejí se rychle a snadno pomocí kapénkové infekce či přímého kontaktu s nakaženým či jeho kontaminovanými věcmi. V prvních pár dnech po skončení inkubační doby je obtížné rozpoznat, že se jedná o plané neštovice, a proto se nákaza v dětských kolektivech šíří často opravdu neuvěřitelným tempem.

 

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.